Kost og sundhed




Da vi ikke tror på, at forbud er vejen frem, er det tilladt at drikke energidrik, disse skal dog holdes til værelset og må ikke indtages på fællesområderne. Det gør at de unges indtag ligger på et minimum hvilket vi er stolte af.

Når en ung har forstyrrelser i nervesystemet, uanset om det skyldes traumer, stress eller understimulering, kan det indvirke på evnen til selvregulering, så man har svært ved at balancere sig selv.

På BeNear bakker vi derfor op om, at de unge drikker mælk i lange baner. Det er ikke unormalt at der på en uge købes 20 liter mælk. Det er vi glade for, da aminosyren tryptofan findes i mælk der er forstadie til stoffer som melatonin og serotonin, der fx fremmer en god søvnrytme og mindsker aggressivitet.


På BeNear har vi fokus på at det skal være så hjemligt som muligt og vi ved hvor meget omsorg der ligger i mad. Derfor er de unge medbestemmende ift. hvad der tilberedes til måltiderne. Da vi både har unge og medarbejdere der er spiser halal, er dette et tilbud på BeNear. Ca. 90 % af det kød der købes er således halal, hvilket gør at ingen ekskluderes fra måltiderne. De unge er rigtig gode til at komme med forslag og har fokus på, at det skal være varieret efter alles behov og ønsker. Det forsøges at der serveres grønt til hvert måltid.


Madplanen laves for 14 dage af gangen og baseres på de unges ønsker og spænder bredt fra dampet laks, til halalslagtet kød, flæskesteg, kylling og kalkun. Nedenstående ses et eksempel på 2 ugers kostplan:


Mandag: Fiskefilet med pommes

Tirsdag: Kylling i karry

Onsdag: Spaghetti med kødsovs

Torsdag: Butter chicken (Alis opskrift lavet fra morgenstunden)

Fredag: Bagekartofler med tunmousse

Lørdag: Kyllinge Schnitzler

Søndag: Flæskesteg og nuggets

Mandag: Spaghetti carbonara m. kalkunbacon og alm. bacon

Tirsdag: Tarteletter

Onsdag: Kartoffel/porre suppe

Torsdag: Hjemmelavet burger

Fredag: Cæsarsalat

Lørdag: Hjemmelavet pizza

Søndag: Flødekartofler og steaks med kogte grøntsager


Alle unge tilbydes at deltage i madlavningen hver dag, dette er dog ikke et krav, da vi ved en lang skoledag er udmattende. På de travle dage med aktiviteter ud af huset i form af terapisamtaler, samvær og fritidsinteresser er der 1 medarbejder der laver mad på 1 af afdelingerne. Størstedelen af dagene laves der dog mad på hver afdeling for at stimulere den olfaktoriske sans. Den olfaktoriske sans eller lugtesansen er den eneste sans der har en direkte forbindelse til det limbiske system, derfor kan duft også fremkalde minder – gode som dårlige.

Lugtesansen er forbundet med motivation og det lugten der giver os lysten til at spise. I de tilfælde hvor en ung har udfordringer med at indtage mad har vi ikke krav om at man skal spise. Men vi har et krav om at man sidder med til bords, på denne måde vælger de unge ofte at indtage mad, uden at det opleves som et pres fra de voksne.